27 Şubat 2014 Perşembe

Ranked Günlüğüm !



Kolay bir maç oldu. Gold'a çıkmama az kaldı :)

League of Legends : Ranked'da Neden Başarısız Oluyoruz ?

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda size ranked oyunları için bazı tavsiyelerde bulunacağım.

Öncelikle oyunu tamamen öğrenmeden ranked girmenizi tavsiye etmem. Ayrıca en az 3 rune page'inizde dolu olmasını tavsiye ederim. 

Her lane'de uzmanlaştığınız en az 2 tane hero olmalı.

Kill almaktan çok, farm'a odaklanın ve ölmemeye çalışın. ( 10 tane minyon nerdeyse 1 kill ! :) )

Lane'inizi yeterince pushlayıp, rakibi iyice harrasladıysanız diğer lane'lere gank atabilirsiniz.

Ve takımla sürekli uyum halinde olun. SS'leri kaçırmayın. 

Bi gözünüz daima mini map'te olsun.

İyi Oyunlar !

Yeni başlayanlar için ; League of Legends Taktikleri !

Merhaba arkadaşlar. Oyuna yeni başlayan arkadaşların oyuna daha kolay adapte olabilmeleri için bazı tavsiyelerde bulunacağım sizlere.

Öncelikle her hero ile her lane'e gidemezsiniz. Oyunun bir metası vardır ve biz çoğunlukla o metaya uymak zorundayız. Mesela genellikle ; top lane'e tank herolar gider, mid lane'e mage herolar gider, bot lane'e ise adc ve support sınıfları gider. Jungle'da ise bol cc'li veya kısa sürede yüksek hasarlar verebilen herolar tercih edilir genelde.

Oyuna yeni başladıysanız eğer support sınıfı oynamanızı tavsiye ederim. Ve botlarla yeterince antreman yapmadan pvp girmemenizi tavsiye ederim.

İyi oyunlar !

Favori Hero'm ; Fiddlesticks !






Merhaba arkadaşlar.
Herkesin en çok sevdiği ve en iyi kullandığı hero veya herolar vardır illaki.
Benim en çok sevdiğim ve en iyi kullandığım hero ise ; Fiddlesticks !
Neden diye soracak olursanız, o çıkardığı sesler, animasyon efektleri ve en önemliside skillerinin son derece kullanışlı olması nedeniyle favori heromdur kendisi.

Özellikle late game'de ultisiyle oyunun kaderini değiştirebilcek yeteneğe sahip bir hero.


League Of Legends 2014 Sezonu Lig Sistemi TÜM BİLGİLER

Dereceli liglerin çalışma prensibi nedir? 

Beş adet küme (V’ten I’e kadar, I. en üst küme) ve altı aşama (Bronz, Gümüş, Altın, Platin, Elmas ve Şampiyonluk) bulunur. 

* Başlangıçta yerleştirme maçlarını tamamladıktan sonra, sistem maçların sonuçlarına dayalı olarak seni bir aşama ile kümeye yerleştirir.Buradan itibaren maç kazanmaya ve kendini geliştirmeye devam ederek basamakları tırmanman gerekiyor. Dereceli oyunlarda galibiyet elde ettikçe Lig Puanı (LP) kazanırsın, dereceli oynayıp mağlup olmak LP kaybetmene neden olur. Bulunduğun kümede en düşük puana sahipsen, bir alt kümeye düşersin. 

Eğer oynadığın maçların herhangi birisi sırasında "Önlenen Yenilgi" sistemi aktif olduysa, bu maçın sonucu yerleştirilmene etki etmez ve toplam yerleştirme maçları sayısından düşer. Yani örneğin, maçlarından birisi Önlenen Yenilgi sırasına denk gelirse, sıralaman 9 maç üzerinden değerlendirilir. 

* Bulunduğun kümede topladığın her 100 LP, üç maçlık bir küme terfi serisine katılma hakkı kazandırır. Küme terfi serisi karşılaşmalarından en az ikisini kazanman durumunda bir üst kümeye terfi edersin. Bulunduğun aşamanın en üst kümesinde (I. küme) terfi serisine denk gelirsen, bu defa beş maçlık bir aşama terfi serisine katılmaya hak kazanırsın. Aşama terfi serisinde başarılı olursan, bir üst aşamaya terfi edersin! 

* Terfi ettikten sonra yeni aşamaya alışmana imkân vermek amacıyla kısa bir süreliğine mevkiini korursun. MMR (eşleştirme oranı) değerin bu koruma döneminin ardından düşmeye devam ederse alt aşamaya düşebilirsin. 


--------------------------------- 


2014 Sezonu ile dereceli liglerde ne gibi değişiklikler yapıldı? 

1-Geçici koruma ile oyuncuların yeni çıktıkları aşamadan düşmeleri bir süre önlenecek. Geçtiğimiz sezonda çok uzun süre dereceli oyun atmayanlar haricinde alt aşamaya düşülmüyordu. Bu sezonda, V. kümeye terfi eden oyunculara alt aşamaya düşmelerini engelleyen bir kalkan veriyoruz. Fakat bu kalkan, sadece 10 oyun için geçerli. Bu 10 oyun oynandıktan ve koruma kalkanı devreden çıktıktan sonra, eşleştirme oranı (MMR) mevcut aşamanın bir alt aşamasına düşenler profilleri üzerinden uyarılır. Örnek verecek olursak; Gümüş V eşleştirme oranına sahip Altın V oyuncusuna uyarı verilir. 0 LP’ye düştükten sonra mağlup olmaya devam edenler, bir alt aşamanın en üst kümesine taşınır. Az önce verdiğimiz örnekte bu, Gümüş I oluyor. 

2-Kazanılan LP miktarı, Elmas I haricinde, artık bütün küme ve aşamalarda tutarlı olacak hale getirildi. Elmas I’de kazanılan LP miktarını düşük tutmak, Şampiyonluk aşamasının yalnızca en seçkin oyunculara ev sahipliği yapmasını ve oyuncuların doğru bir şekilde puanlandırılmasını temin etmek için gerekli bir adım. 

3-Ayrıca, Şampiyonluk aşamasının tek/çift sıra havuzunu 50’den 200’e yükselttik. Elmas I’de 0 LP ile 100 LP sahibi oyuncular arasında beceri bakımından adeta bir uçurum var. Haliyle Elmas I’in üst kademelerinde Şampiyonluk aşamasına geçmek için canla başla mücadele eden pek çok üstün beceri sahibi oyuncu oluyor. Bu baskıyı bir miktar azaltmak istediğimiz için Şampiyonluk aşamasına kabul edilen oyuncu sayısını arttırarak daha fazla oyuncuya imkân tanımaya karar verdik. 


--------------------------------- 

Lig sisteminin işleyişini şöyle örnek vererek bir daha anlatabilir misin? 

Elbette. Diyelim ki bir oyuncu yerleştirme maçlarını verdikten sonra Gümüş III’e yerleşiyor. Burada yaklaşık 250 kadar daha Gümüş aşama oyuncusu ile birlikte Katarina’nın Suikastçıları Ligi’ne yerleştiriliyor, çünkü orada mücadele etmekte olan üç arkadaşı var hâlihazırda. Bu 250 oyuncu, beceri seviyeleri temel alınarak beş Gümüş aşama kümesine dağıtılır. Bunun sonucunda liginde yaklaşık 50 oyuncu yer alır. Dereceli maçlar sonucunda 100 LP kazandığı zaman, Gümüş II’ye yükselmek için küme terfi serisine katılma hakkı kazanır. Eğer Gümüş I’de olsaydı Altın V’e çıkmak için aşama terfi serisine girecekti. 

Sezon öncesi dönem sıralamam lig başlangıcındaki yerleştirmeyi nasıl etkiler? 

Sistemimiz, sezon öncesi sıran ile yerleştirme maçlarını (beş dereceli takım maçı veya 10 tek/çift sıra maçı) bir arada değerlendirmek suretiyle 2014 Sezonu başlangıç aşamanı ve ligini belirler. 


--------------------------------- 


Sadece kendi ligimdeki rakiplerle mi eşleşeceğim? 

Hayır. Eşleştirmeye bulunduğun ligin bir etkisi olmaz, yani farklı beceri seviyesine sahip rakiplere karşı da mücadele edeceksin. Bulunduğun lig, seninle benzer beceri seviyesine sahip olan bir dizi rakibe karşı kaydettiğin gelişmeyi gösterir; ama rekabeti ligdeki oyuncular ile kısıtlamaz. 


Arkadaşlarımla oynayıp becerilerimi karşılaştırmak istesem nasıl olacak? 

Lig sistemi, arkadaş listende senle aynı beceri aşamasında olan (mesela, Gümüş) arkadaşların ile seni aynı lige koymaya çalışacaktır daima. Başka bir ligde bulunan arkadaşın ile kendini karşılaştırmak istersen, kimin daha iyi olduğu hakkında bulunduğunuz aşama, küme ve sahip olduğunuz LP miktarını karşılaştırarak genel bir fikir elde edebilirsin. 


Kazandığım maçlardan kaç lig puanı alacağım nasıl belirleniyor? 

Doğrusu buna etki eden pek çok faktör var; ama genel olarak rakiplerin senden daha yüksek sıralamaya sahipse, galibiyetlerden daha fazla LP kazanırsın (ve yenilgilerden daha az LP kaybedersin). Sicilin 50/50 olsa bile yukarı doğru hareket edersin. Eşleştirme sistemi, rakibinin lehine ise zoru başardığında normalden daha fazla LP kazanırsın. Bunun aksi de aynı şekilde geçerli. 

Bu genel olarak Elmas I’e çıkana kadar böyledir, çünkü Şampiyonluk aşamasının çok daha isabetli ve en iyi oyuncuları temsil eden bir aşama olmasını istiyoruz. Elmas I’de daha az LP kazandığını fark edeceksin, bu sayede sistem senin eşleştirme oranın (MMR) ile Şampiyonluk aşaması oyuncularının eşleştirme oranını karşılaştırabilir. Yani, 99 veya 100 puanda da olsan, Şampiyonluk aşamasına çıkamayabilirsin. Bu durumda oynamaya devam edersen, Eşleştirme oranın, Şampiyonluk seviyesine geldiğinde terfi edersin. 


--------------------------------- 


Bir küme veya aşama terfi serisinde yenilirsem topladığım lig puanlarına ne olur? 

O seride gösterdiğin performansa göre LP kaybedersin, yani terfi serisinde tanklık yaptıysan daha fazla LP kaybın olur. Seride başarısız olursan genellikle 60-90 arasında lig puanı ile bulursun kendini. 

Başka bir sunucuya transfer olursam ne olacak? 

Transfer olacağın sunucuda, o sunucunun lig yapısı tamamen farklı olduğundan, tekrar lige yerleştirilmen gerekmektedir. Dolayısıyla, gittiğin sunucuda, terkettiğin sunucudakinden farklı bir lig, aşama ve kümeye yerleştirilebilirsin. Bu yerleştirmenin yapılması için ise 1 adet dereceli maç yapman yeterli olacaktır. Hesap transferi hakkında daha fazla bilgi için Buraya tıklayabilirsiniz


--------------------------------- 


Dereceli oyunlara bir süre ara versem ne olur? 

Dereceli sıraların herhangi birinde 28 gün hareketsiz kalırsan, karşılığında bir takım şeyler olur. İlk olarak bulunduğun ligde sıralamada görünmezsin. Hangi aşamada olduğuna göre LP de kaybedebilirsin. Bundan sonra geçen her 7 gün için LP kaybedersin, ta ki o sırada tekrar maç yapana kadar. 

Her yedi günlük erime döneminin ardından ne kadar LP kaybedildiği aşağıda listelenmiştir: 

Elmas: 50 
Platin: 35 
Altın: 25 
Gümüş: 10 
Bronz: 0 
Erime sonucunda sıfır LP altına düşersen, bir alt kümeye yerleştirilirsin. Eğer bulunduğun ligde V. Kümedeysen, bir alt aşamada yeni bir lige düşersin (örneğin, Altın V’ten Gümüş I’e). 


--------------------------------- 


Başkasının takım ismimi almasını nasıl engellerim? 

Takım ismin, takımının tamamlaması gereken yerleştirme maçlarını tamamlamadığın sürece resmilik kazanmaz. Dolayısıyla, takım ismini kaybetmek istemiyorsan, bir an önce bu 5 yerleştirme maçını tamamlayarak takımını lige yerleştirmelisin. 

Terfi serisine hak kazandım. Bitirmek için ne kadar zamanım var? 

Terfi serisine hak kazandığın andan itibaren, tüm seriyi tamamlamak için tam 28 günün var. Fakat, seri maçlarında her oynadığında bu süre sıfırlanmaz. Yani, bu 3 seri maçını (veya 5 maçın en iyisinde ise bu 5 maç olacaktır.) 28 gün içerisinde tamamlaman gerekmektedir. 

Buna istisna olarak, Elmas I aşamasından Şampiyonluk aşamasına terfilerde seri maçlarını tamamlama süresi 5 gündür


Lig sisteminde dereceli oyunlarda sıradan ayrılmanın cezası nedir ve neden böyle bir ceza var? 

Dereceli tek/çift sıradan ilk defa ayrıldığında üç LP kaybedersin ve altı dakika eşleştirmeden uzaklaştırma cezası alırsın. Yakın geçmişte daha önceden sıradan çıktıysan, bunu takip eden her sıradan ayrılma durumunda 10 LP kaybeder ve 30 dakikalık eşleştirme cezası alırsın. Takımlar için bu ceza 10 LP ve bir dakikalık eşleştirme cezasıdır. 

Nedenine gelecek olursak; kronik sıradan çıkma rahatsızlığı olanları, eşleştirme ekosistemini alt üst etmeden cezalandırmak istiyoruz. Üç LP düşürme cezası kasıtlı olarak hafif tutuldu ki böylece toksik olması muhtemel bir durumdan sıyrılmak için sıradan çıkan oyuncuları da ağır biçimde cezalandırmış olmayalım. Bununla birlikte, tekrar edilmesi durumunda verilen 10 LP cezaları anca kendisi için avantajlı eşleşmeler çıkınca oynayıp geri kalanından çıkarak sistemi suistimal eden oyuncuları hedefler. Zira sıradan çıkma zaman kaybına yol açar ve oyuncuları başarısız sıçrama teşebbüslerinden daha fazla hüsrana uğratır. İnsanları aşırı durumlar haricinde sıradan çıkma eylemine başvurmaktan caydırmak istiyoruz. 


Ligler nasıl isimlendiriliyor ve nasıl yeni lig ismi alabilirim? 

Lig isimleri tamamen görüntü amaçlı verilir ve bir şampiyon ismi ile ona uygun şaşaalı bir çoğul ismin rastgele bir araya getirilmesi ile oluşturulur. Örnek olarak; Katarina’nın Suikastçıları, Twisted Fate’in Gölgeleri, Vi’ın Dövüşçüleri. Kendi lig ismini değiştirmen veya bir başka lig ismiyle değiştirmen ne yazık ki mümkün değildir. Lig isminin değişmesi için tek yol, bir üst aşamaya çıkmak veya bir alt aşamaya düşmektir (Mesela Gümüş aşamasından Altın aşamasına yükselmek gibi...). 

Bunun yanında, ister canlı olsun ister hortlak, ne insan ne de yordle fark etmez (Teemo hariç) hiçbir şampiyonun ırk, cinsiyet, tür, siyasi tercih veya boyutlar-arası kökenine bağlı olarak ayrımcılığa maruz kalmadığını belirtmek isteriz. Riot Games lig adlarını fırsat eşitliğine dayalı bir anlayışla verir 


Amblem nedir, bir ambleme nasıl sahip olabilirim? 

Amblemler oyuncuların ve takımların lig sıralamalarındaki durumlarını gösterir. Şu anda, alınabilen üç amblem var: 

Taze Kan: bu lige son 14 gün içinde katıldın 
Tecrübeli: bu ligde 100'den fazla oyun oynadın 
Ardı Ardına: bu sırada üst üste 3 ya da daha fazla oyun kazandın 
Amblemleri belirli kıstasları karşılamaya başlayınca alır, bu durum sona erer ermez de kaybedersin. Amblem seçmenin oyunun kendisine faydası yoktur; ama önemli başarılarını göstermene ve kendinle gurur duymana yarar. Amblemler, lig sıralamasında sihirdar adının yanında görüntülenir. 


--------------------------------- 


Şampiyonluk aşamasında işler nasıl yürüyor? 

Şampiyonluk aşamasına bir bölgenin yalnızca en seçkin oyuncuları ve takımları çıkabilir. Bu aşamadaki üyelik, daha fazla gayret göstermeyi gerektirecek şekilde düzenlenmiştir ve daha farklı işler. 

Şampiyonluk aşamasında küme yoktur. Şampiyonluk aşamasında mücadele eden her oyuncu, tek ligde yer alır. 
Şampiyonluk aşaması ligi dolduğunda ve Şampiyonluk aşamasına yeni bir rakip yükseldiğinde, en düşük LP sahibi olan Şampiyonluk oyuncusu (veya 5’e 5 ile 3’e 3 olması halinde takımı) yeni rakibe yer açmak üzere Elmas I’e indirilir. 
Şampiyonluk aşamasında mücadele edenler, yedi gün boyunca faaliyet göstermemeleri halinde hareketsiz sayılır. Şampiyonluk aşamasına başka bir oyuncunun veya takımın yükselmesi halinde ilk düşenler, hareketsiz oyuncu ve takımlar olacaktır. 
Lig Puanında üst limit yoktur. Kazanmaya devam eden oyuncu ve takımlar, LP kazanmaya ve sıralamada liderliğini korumaya devam eder. 


Şampiyonluk aşamasında dereceli takım ya da tek/çift sırada birinci olursam profesyonel oyuncu olabilir miyim? 

Olabilir! Dereceli tek/çift sırada rakiplerinin tepesine binmek, sana otomatik olarak LCS’e katılma hakkı vermez; ama profesyonel takımlar için bu kıstas, yeni oyuncu alımlarında dikkate alınır elbette.

League of Legends terimler sözlüğü


AA - Archangel's Staff (Item) 
Ace - Bir takımdaki tüm champlerin o anda ölü olması durumu 
AD - Attack Damage (Stat) 
AoE - Efekt Alanı, Alan Skill'leri için kullanılan bir kısaltma diyebiliriz. 
AP - Abilty Power (Stat) 
ArP - Armor Penetration (Stat) 
Arpen - Armor Penetration (Stat) 
AS - Attack Speed (Stat) 
ASPD - Attack Speed (Stat) 
Aura - Genelde etrafındaki karakterleri etkileyen pasif özellik 
b - Geri çekilmek 
Bait - Yem atmak diyebiliriz, Adamları tuzağa çekmek. 
Baron - Genel'de baron buff'ı için kullanılır. Baron Summoner's Rift'de ki Kırmızı kurukafayla gösterilen Creepdir. 
BC - Black Cleaver (Item) 
BD - Backdoor, Dotadaki anlamı sanırsam yazan, Creepler olmadan kule vurmak diye geçmiş. Ben daha çok adamlar başka yerdeyken kulelerine saldırmak diyebilirim. 
BF - B.F. Sword (Item) 
BG - Bad Game, Kötü oyun. Yani kötü derken, sıkıcı, eşit olmayan falan oyunlar denebilir. 
Blink - Işınlanma özelliği diyebiliriz. Flash skill'inden başka bu tarz skill olan champler var oyunda sonuçta 
Blue - Ancient Golem (NC) 
bot - bottom, bottom/lower lane. Alt koridor 
BP - Blue Pill, Recall, Base gitmek. 
Brb - Be right back. Hemen dönücem 
Brush - Champlerin içinde görünmez olduğu Çalılar 
BT - The Bloodthirster (Item) 
Buff - Champion'a uygulanan olumlu efekt. 
BV - Banshee's Veil (Item) 
Care - Dikkatli ol, Sana geliyolar anlamı taşır genelde 
CC - Crowd Control, Karşı tarafın savaşa girmesini engelleyen skill vs. 
Champion - Kullanılan karakterler 
CD - Cooldown 
CDR - Cooldown Reduction, Cooldown sürelerini azaltma diyebiliriz. 
Creeps - Minimap'de bulunan çeşitli yaratıklar 
CS - Creeps Slain/Creep score, Kaçtane minion ve creep kestiğimizi gösteren sayaç 
CV - Clairvoyance (Summoner Skill) 
d - belli bi yeri adamlara atlamadan savunmak, defend 
dc - disconnect, bağlıntı kopması 
DC - Rabadon's Deathcap (Item) 
Debuff - Buff'ın tam tersi 
dd - Çift damage 
Disable - Champion'ın belirli özelliklerini kullanmasını engelleyen debuff. 
Dive - Turret altına hızlıca girip çıkmak. 
DoT - Damage over Time, zaman içinde damage atan skill ler için kullanılan terim diyebilirim. 
DPS - Damage Per Second, Saniyedeki Damage 
EC - Executioner's Calling (Item) 
Executed - Kule ya da Creep'e etrafta champion olmadan ölmek 
Face Check - Adamların nerde olduğunu bam güm yürüyerek kontrol etmek 
Farm - Creep kovalayıp exp, gold kasmak 
FB - First blood, oyunun ilk kill'i 
Fear - Hedef seçilen champion'ı etrafta mal mal yürümeye iten debuff 
Fed - Rakip kesip baya güçlü hale gelen champion 
Feed - Tekrar tekrar ölüp, para ve exp hediye etmek 
FM - Frozen Mallet (Item) 
Focus - Belirli bi champion'ı hedef almak 
FoN - Force of Nature (Item) 
Fountain - Başlangıç yerimiz 
GA - Guardian Angel 
Gank - 1 ya da daha fazla champion'ın sis içinden gelip hedef kişiye çullanması. 
Global - Mapde herangi bi yerden kullanılan skill, Efekt alanı tüm map olan skill. 
GG - Good game, iyi oyun. Güzel oyun. 
GL - Bol şans 
Harass - Rakip champion'a baskı kurmak, Damage atmak deny atmak vb. 
HF - Have fun, eğlenin, keyfine bak. 
HP - Health Points (Stat) 
iAS - increased Attack Speed. artmış atak hızı? hiç kullanan görmedim gereksiz gibi 
IE - Infinity Edge (Item) 
Inc - Incoming, kelime anlamı olarak gelen olup, belirli bir adama söylenince, birisinin ona doğru gittiğini ifade eder. 
Juke - Takip eden adamları kekleyip farklı yöne gitceğinizi düşünmelerini sağlamak. 
Jungle - NC dolu olan ve lane arasında kalan alan 
Jungler - Jungle'da kasan kişi 
Jungling - Jungle'da kasma eylemi 
Kite - Sürekli kaçarak adama vurmak, damage almadan adamı dürtmek 
Lane - Minionların izlediği patikalar 
Laning - Minionların patikalarında takılıp exp, gold kasmak. 
Last Hit - Creep minion ya da champion'a son vuruşu yapmak 
LoL - League of Legends 
lol - laughing out loud, sesli gülmek, haha 
lom - low on mana, mana stoğunun az kalması 
LW - Last Whisper (Item) 
Mia - Missing in Action, o an çarpışmada olmayan insanları anlatmak için kullanılan kısaltma. 
Mid - Orta lane ya da Orta lane'deki champion 
Miss - Rakip champion'ın o anda kayıp olması 
MK - Minion Kills 
MPen - Magic Penetration (Stat) 
MP - Mana Points, Mana Pool (stat) 
MR - Magic Resistance (Stat) 
MS - Movement Speed (Stat) 
NPC - Non-player character, insan olmayan karakterler 
omw - on my way, yolumda. Bi yere gitmekte olduğunuzu anlatırsınız diyim. 
Oom - Out of mana, mana bitmesi durumu 
PD - Phantom Dancer (Item) 
ping - alt+sol click ile minimap'e tüm takımınızın gördüğü sinyal vermek 
Poke - uzak mesafeden az damage atarak rakip adamı zayıflatmak 
pot - Potions (Item) 
Proc - Programmed Random Occurance, Programlanmış gelişigüzel ortaya çıkan efektlere verilen genel isim. 
Push - Lane'i ileriye ittirmek, creep ve turretlardan temizlemek 
Quints - Quintessence (Summoner Item) 
QQ - Ağlayan gözlere benzemeyen surat, karşıdaki adamın zırladığını ifade eder 
QSS - Quicksilver Sash (Item) 
Ragequit - Üzülüp oyundan çıkma eylemi 
Razors - Madred's Bloodrazor (Item) 
re - reappear'ın kısası. Tekrardan ortaya çıkmak, rakip karakterin artık MIA olmadığı anlamına gelir. 
Red - Lizard Elder (Creep/Buff) 
River - Summoner's Rift'de ortadan geçen su birikintileri 
RoA - Rod of Ages (Item) 
Rofl - Rolling on the floor laughing, gülmekten yere serilmek diyebiliriz 
Root - hedef karakteri yürümekten alıkoyan debuff 
shop - Base dönüp item almak 
Silence - hedef champion'ın skill kullanmasını engelleyen debuff 
Skill shot - manuel hedef alma gerektiren, ıskalandığında etkilemeyen skill 
snare - hedef karakteri yürümekten alıkoyan debuff 
Snowball - Adam kestikçe/Asist aldıkça güçlenen itemlar 
Solo - Bi lane'i tek başına koruyan champion 
SotO - Sword of the Occult (Item) 
ss - miss'in kısaltması 
Steroid - base stat yükselten skill 
stun - hedef champion'ın yürümesini ve skill kullanmasını engelleyen debuff 
Summoner - Oyuncunun oyundaki rolü, champion kontrol etme işini yürüyen kimse. 
SV - Spirit Visage 
taunt - hedef champion'ın kaynağa saldırmasını sağlıyan debuff 
top - Üst lane 
TP - Teleport (summoner skill) 
ult - champion'ın ultimate skill'ini kullanmak 
Unique - Benzerleriyle stacklenmeyen aura ya da bonus efekt 
WotA - Will of the Ancients 
WP - Well played, iyi oynadın(ız) 
Zone - Champion'ımızla kontrol edebildiğimiz alan. 
Zoning - Rakip champion'ın alanını kontrol etme eylemi / alanımıza girmeye korkmasını sağlamak

League Of Legends Rehberi



League of Legends (Kısaca LoL) Riot Games tarafından 2009 yılında çıkmış Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) türü bir oyundur. Son zamanlarda oldukça popüler olan oyunumuz oynanış olarak DotA veya HoN'a benzemekte ancak onlardan farklı olarak birçok oyun içi seçenek ve detay barındırmaktadır.



Öncelikle oyunu oynayabilmeniz için oyunu indirmeli ve üyelik almalısınız.
Siteye ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Üye olmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.(Referans linki paylasilamaz. GurcellOnline)
Oyunu indirmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Oyunumuzda Europe ve North America olmak üzere 2 farklı server var. Yakın bir zaman Europe serverıda ikiye ayrıldı ve EU Nordic & East ve EU West servarlarını ortaya çıkardı. Şimdi burada önemli olan nokta üye olurken hangi servarı seçtiğimiz. Eğer North America servarında oynamak istiyorsak üyeliğimizi ona göre alıyoruz. Benim size önerim EU West servarında başlamanız çünkü Türklerin ve forumun büyük bir oranı West servarında oynamakta. Ayrıca Europe serverları arasında oyun içinden gerçek para vererek transfer olabiliyoruz. Ancak Europe servarlarından Amerika serverına geçiş hiçbir yolla mümkün değil. Bu yüzden üyeliğimizi alırken buna çok dikkat etmeliyiz.

Üye olurken hangi serverda olacağımızı bu şekilde belirliyoruz.
 



Üyeliğimizi aldığımıza göre oyunumuzu indirmeye başlayabiliriz. Yukarı verdiğim linkten oyunun küçük boyuttaki downloaderını indirebilirsiniz. Bu program yardımıyla oyunumuzu en hızlı şekilde indirebilir, ayrıca istediğimiz zaman yüklemeyi iptal edip daha sonra tekrar kaldığımız yerden devam ettirebiliriz. Oyunun şuanki boyutu 2,85 GB. Ayrıca unutmadan sistem gereksinimlerinide vereyim.

Minimum System Requirements:
2 GHz processor
1 GB RAM (Windows Vista and 7 users will want 2 GB of RAM or more)
2 GB available hard disk space
Shader version 2.0 capable video card
Support for DirectX v9.0c or better
Windows XP, Windows Vista, or Windows 7. (Note: Mac OS and Linux are not currently supported.)

Recommended System Requirements
3 GHz processor
2 GB of RAM (Windows Vista and 7 users should use 4 GB of RAM or more.)
6 GB available hard disk space
GeForce 8800 or equivalent video card (Dedicated GPU with 512MB+ Video Memory(VRAM))
Support for DirectX v9.0c or better.
Windows XP with the latest service pack installed, Windows Vista with the latest service pack installed, or Windows 7 (As stated above: Mac OS and Linux are currently not supported.)
The latest update to .NET Framework from Microsoft




Oyunumuzu indirip yükledikten sonra masaüstündeki kısayola tıklarsak karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Sizde muhtamelen PLAY butonu sönük ve tıklanmıyor olacak. Korkmayın oyuna başlamadan önce gerekli patchlerin atılması gerekmekte. Şimdi patchler atılana kadar bekliyoruz, isterseniz oyun hakkındaki son haberleride buradan okuyabilirsiniz. 



Ayrıca sakallı çıplak adamın altındaki Change Region butonuna tıklayarak servarımızı ve oyun dilimizi ayarlayabiliriz. 



Patchler atılmış ve PLAY butonunun ışığı yanar durumda ise oyuna giriş yapabiliriz demektir. Şimdi karşınıza hesabımıza giriş yapacağımız bir ekran gelecek. Burada hareketli bir arkaplan(genelde oyundaki son gelişmelere göre değişiyor) ve arkaplanla alakalı olarak çalan bir müzik çıkacak. İsterseniz bunları sol alttaki kutucukları işaretleyerek kapatabilirsiniz. Neyse şifremizi ve kullanıcı adımızı yazıp hesabımıza giriş yapıyoruz.



Giriş yaptıktan sonra oyun boyunca kullancağımız ''Summoner Name''mizi yazıyoruz. Oyun içinden gerçek parayla ismimizi değiştirebiliyoruz, yinede dikkatli yazmakta fayda var.
İkinci olarak ikonumuzu seçiyoruz. Bunda herhangi birşeye dikkat etmemize gerek yok çünkü istediğimiz zaman rahatlıkla değiştirebiliriz.
Son olarak size 4 seçenek olan bir soru soruyor. Bu soruyu bu tarz oyunlara karşı bilginize göre cevaplıyorsunuz. Eğer ilk defa bu tarz bir oyun oynuyorsanız Beginner'ı seçmekte fayda var çünkü karşınızada sizin gibi Beginner'ı işaretleyip başlamış olan, yani diğer seçeneklere göre daha amatör olan oyuncular denk gelicek.
Bunlarıda hallettikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor karşınıza. Şimdi ney neymiş hepsini anlatmaya çalışacağım. 





En soldaki resim ikonumuz. Üstüne tıklayarak ikonumuzu değiştirebiliriz. Yaklaşık 28 farklı ikon var. Bunlar oyun bittikten sonraki skor ekranında, odalarda ve Friend listte ismimizin yanında gözüküyor.
Resmin sağında üstte olan şey Summoner Name'mimiz.
İsmimizin arkasındaki bar bir sonraki levele geçebilmek için gerekli olan exp durumumuzu söylüyor. Ben oyundaki max levelde olduğum için bu şekilde. Dikkat bunlar Summoner Level'imiz. İleride ne işe yaradığını açıklayacağım
İsmimizin yanındaki 

 işareti Riot Point'imiz(Kısaca RP). Gerçek para vererek aldığımız puanlardır. Ne işe yaradığını mağazayı anlatırken açıklayacağım.
Riot Point'imizin yanındaki 

 Influence Point'imiz(Kısaca IP). Bunlar oyun sonunda kazanma/kaybetme durumumuza göre miktarı değişen puanlardır. Bunları ne yaparken kullanacağımızı mağazayı anlatırken açıklayacağım.
Resmin yanında alt tarafta olan Store. Tıklarsak mağazaya gidiyoruz. Çok güzel bir yerdir. İleride detaylı bir şekilde açıklayacağım.
Mağazanın yanındaki buton bizi profilimize götürür. Maç geçmişimizi, istatiklerimizi vs.. buradan görüyoruz. İleride detaylı bir şekilde açıklayacağım.
Profilimizin yanındaki kuş tüyü şeklindeki buton Lore, yani oyunun hikayesi. Ayrıca hikaye sürekli güncelleniyor, yeni olaylar oluyor. Eğer bu tarz şeylere önem veriyorsanız ve yeteri seviyede ingilizceniz varsa girip okumanızı öneririm. Gerçekten oyuna ayrı bir tat katıyor.
Kuş tüyünün yanındaki soru işareti Help arayüzüne ulaştırıyor sizi. Buradan Masteries, Runes vsvs.. gibi birçok şeyi 1. ağızdan öğrenebilirsiniz. Tabiki İngilizce olarak.
Son olarak soru işaretinin az sağında dişli çarklar tarzı birşey var. Ona tıklarsanız arayüz hakkında ayarlamaları yapabilirsiniz.


Üstte olan oyunun size önerisi. Genelde bunlar yeni çıkan bir skin veya yeni çıkan bir karakter olur.
Altta ise indireme giren ürünler arasından rastgele birinin önerisi. Her pazartesi ve cuma farklı şeyler indirime girer(%50 indirim). Ve bir sonraki değişim gününe kadar durur.


Burada Riot'un en son çıkan videoları olur. Genelde spotlight(Tanıtım videosu) yada Summoner Showcase dedikleri üyelerin yolladığı şeylerin paylaşıldığı videolar olur.


Burasıda giriş ekranındaki gibi son haberlerin yayınlandığı bir bölüm.


Buradaki Watch Now butonuna tıklayarak başkalarının oyununu Spectate olarak izleyebilirsiniz. Oyun içinden istediğiniz yere bakabilir her karakterin son durumunu görebilirsiniz. Ancak hiçbirşekilde oyun içindeki chat'e karışamazsınız. Ayrıca oyun size 3 dakika gecikmeli olarak geliyor.



Burası iletişim köşemiz.
En soldaki adamlar bizim arkadaş listemiz ve kontrol panelimiz. Buradan yeni arkadaşlar ekleyebilir, ekli olan arkadaşlarımızla konuşabilir ve arkadaşlarımız hakkında birçok bilgiye ulaşabiliriz. 



Ortadaki baloncuk Chat odası kontrol panelimiz. Buradan Chat odalarına girebilir veya kendi Chat odamızı yaratabiliriz. 



En sağdaki işaret ise bildirim kutumuz. Bize gelen oyun davetlerini ve arkadaş isteklerini buradan görebilir, kabul veya red edebiliriz. 



Şimdi sıra geldi asıl olaya 


Play butonuna tıklayarsak aşağıdaki gibi bir yere gidiyoruz. Burada neler varmış bir bakalım.



Gördüğünüz üzere solda PvP, Co-op vs .AI, Custom ve Tutorials diye 4 farklı buton var. Hepsine tek tek değineceğim. Öncelikle PvP den başlayalım

PvP yani Player versus Player seçeneği ismindende anlaşılacağı üzere gerçek oyuncularla maç yaptıran bir sistem. 2 farklı oyun modu vardır. Bunlardan ilki Classic olarak geçen alışkın olduğumuz Towerları(kuleleri) yıkıp karşı tarafın Nexus'unu(ana binasını) patlatma amaçlı, bunları yapmak içinde rakip şampiyon ve minionları(küçük NPC'leri) keserek kendimizi güçlendirmemizi gerektiren bir sistemdir.
2 farklı haritası vardır. Twisted Treeline haritası 3 versus 3 toplam 6 kişinin oynadığı yaklaşık 20-30 dakika süren küçük bir haritadır. Normal game ve blind pick seçeneği ile oynayabilirsiniz(Blind pick ne birazdan açıklayacağım).
Summoner's Rift haritası ise asıl olayın yaşandığı, 5 versus 5 toplam 10 kişinin oynadığı yaklaşık 30-45 dakika süren bir harita. Bu haritayı 3 farklı tipte oynayabilirsiniz, bu tipler neyin nesidir hemen açıklıyorum.
Normal Game - Blind Pick: Herkes istediği şampiyonu oynayabilir. Şampiyon banlama olayı yok, karşıdaki takımın seçtiği şampiyonu göremezsiniz. Dolayısıyla her iki takımdada aynı şampiyonlardan olabilir.
Normal Game - Draft Pick: Her takımın ilk oyuncusu üçer şampiyon banlar ve bu şampiyonları seçemezsiniz. Karşı takımın ne seçtiğini görebilir ve seçilen şampiyonları seçemezsiniz. Ayrıca takımlar sırayla şampiyon seçer.
Ranked Game - Draft Pick: Bu oyun tipinin yukardakinden farkı puan sistemi olması. Oyun size bir puan verir(1275) ve siz bu puanı bu oyun tipinde oynarak değiştirirsiniz. Kazanırsanız puaanınız artar, kaybederseniz düşer.
Ranked Teams - Draft Pick: Bu seçenek sadece takımınız varsa gelebilir. Yukardakiyle aynı olay vardır tek fark takımızla 5 kişi olarak girersiniz ve karşınızada takım olan 5 kişi gelir.

(Son adım: Solo ve Party olayı) Oyunlara ister tek başınıza istersenizde arkadaş listenizden çağıracağınız dostlarınızla girebilirsiniz. Eğer arkadaşlarınızla girecekseniz Party butonuna tıklamalı ve odaya arkadaşlarını invite etmelisiniz. 




2 farklı oyun modu var demiştim. İlki olan Classic modu açıkladım. Sıra geldi Dominion moduna.
Bu modda The Crystal Scar adında 5 versus 5 toplam 10 kişinin oynadığı tek bir harita var. Blind ve Draft pick olarak ise 2 oyun tipi var(Ne olduklarını yukarıda açıkladım tekrar açıklamama gerek yok). Şimdi buradaki olay classic moddan çok daha farklı. Oyuna 3 level ve yüklü bir miktar para ile başlıyorsunuz. Buradaki tek amaç capture pointleri elinizde tutmak. Yani belirli noktalardaki yerleri takımızın sahip çıkması. 5 farklı nokta var ve 3 veya daha fazla noktayı kaybeden takım puan kaybetmeye başlıyor. Ne kadar çok nokta kaybederseniz o kadar hızlı puanınız azalıyor ve 500 ile başladığınız puanınız 0 a inerse takımızın kristali patlıyor e doğal olarak kaybediyorsunuz. Bu haritada olaylar çok daha hızlı gelişiyor. Classic gamelerden sıkılırsanız arada buraya girmenizi öneririm çok daha farklı bir havası var. 

 



PvP olayını hallettikten sonra(En zoru buydu) sıra geldi diğer seçeneklere açıklamaya. Sırasıyla hepsini yazayım.
Co-op vs . AI: Yine aynı şekilde classic ve dominion modu var. Classic modda sadece 5v5 haritasında oynayabiliyorsunuz. PvP'den farkı ise bunda oyun tipi yerine oyun zorluğu var. Çünkü bu seçenek ile oynarsanız karşınıza gerçek oyuncular yerine oyunun yönlendirdiği, Bot diye tabir ettiğimiz karakterler geliyor. Yani daha doğrusu oyuna girdiğinizde size normal oyuncu olan 4 kişi geliyor ve siz gerçek oyunculardan oluşan bir takım oluyorsunuz. Karşınıza ise önceden belirlediğiniz zorluğa göre yeteneği olan Botlar geliyor. Olay bu.
Custom: Burada da kendi odanızı kurabilir yada başkalarının odasına girebilirsiniz. Tek başınıza bir oyuna girebilir karakterinizi test edebilirsiniz. Yada karşıya 2-3 bot atıp onlarla oynayabilirsiniz(Exp veya Ip gelmez oyun sonunda). Yani burada işler biraz daha esnek. Ayrıca all random odalara girip/kurup herkese rasgele karakterlerin geldiği oyunlar oynayabilirsiniz. Hatta tek bir koridorun olduğu tamamen farklı bir haritada fantastik bir oyun deneyimi yaşabilirsiniz. Güzeldir Custom öneririm herkese arada iyi gelir. 


Son olarak Tutorials: Aslında bunda açıklanacak birşey yok. Bildiğiniz ilk başlangıç eğitimi. Eğer oyuna yeni başladıysanız kesinlikle bir oynamanızı öneririm. Hem bitirdiğinizde exp ve ip veriyordu sanırım. 



Sıra geldi mağazamızı anlatmaya

Mağaza yada orjinal dilinde söylemek gerekirse Store, Ip veya RP karşılığında çeşitli şeyler alabildiğimiz güzide bir yerdir. Buradan Champion, Rune, Skin ve Boost başta olmak üzere birçok şey alabiliriz. Bunlarıda kısaca açıklayacağım.
Championlar oyun içinde kullandığımız karakterlerdir. Ip veya Riot point'le alınır. Hepsinin farklı özellik ve yetenekleri vardır. Minimum 450 IP maksimum 6300'dür. Ayrıca oyunun bir güzelliği olarak bize her hafta ücretsiz 10 karakter verilir ancak bir sonraki hafta hepsi gider ve yeni karakterler gelir. Eğer bir karakteri çok beğendiysek ve gitmiş olmasına dayanamıyorsak hemen buraya uğruyoruz. Çünkü buradan almış olduğumuz karakterler hep bizde kalıyor.
Runelar oyun içi bize ek özellik veren taşlardır. Ip ile alınır. Birazdan açıklayacağım.
Skinler karakterin farklı görünümleridir. Oyun içinde ve oyun yükleme ekranı sırasındaki görünüm değişir. Bunlar Riot points'le alınır ve görünümden başka ek bir özelliği yoktur. Bir skini alabilmemiz için ait olduğu karakterin bizde olması gerekir.
Boostlar oyun sonu gelen Ip ve Exp'i artırır. Belirli bir kullanımı vardır ve sadece RP ile alınır.



O kadar runes dedim masteries dedim spells dedim çok güzel oyuna farklı tat katıyo dedim. Neyin nesiymiş bunlar bir bakalım.



Rune'lar size ek özellikler verir. Masteries ile farkı Rune'ları shoptan IP karşılığı alınmasıdır. Alınan runelar hemen aktif olmaz. Aktif edebilmek için rune sayfasına gidip runalarınızı yerlerine yerleştirmeli ve kaydetmelisiniz.

Mark, Seal, Glyph ve Quintessence olmak üzere 4 farklı rune çeşidi vardır. Ayrıca Tier 1 - Tier 2 - Tier 3 olmak üzere 3 farklı rune boyutu vardır. Runenin boyutu arttıkça verdiği özellik artar. Yani Tier 3 rune Tier 1 runeye göre daha çok özellik verir.(Tabi özellikleri arttığı gibi fiyatıda artar.) Tier 1 runeleri istediğimiz levelde alabilir. Tier 2 runeler için 10 levelin Tier 3 runeleri almak içinse 20 levelin üstünde olmamız gerekir.(Size önerim 20 levelden önce rune olmayın direk Tier 3 den başlayın.)

Her rune sadece kendi türündeki yere konulur. Bu yüzden aldığınız runeleri yeriniz olup olmadığına bakıp ona göre almanızı öneririm.(Mark, Seal ve Glyph runelarının her birinin 9 yeri Quintessence runelerinin ise 3 yeri vardır.)

Oyunun bize verdiği 2 rune sayfası vardır. 2. sayfanın veriliş nedeni farklı karakterlere göre farklı rune dizilimleri yapabilmemizdir.(Yani bi sayfaya AP karakter runeları koyarsınız diğer sayfaya Tank runeları) Bu sayfaları oyuna başlamadan önce karakter seçerken ayarlayabilirsiniz.
Gereksiz olduğunu düşündüğümüz yada heyecan arayan oyuncular için oyunun bize vermiş olduğu rune combiner diye bir sistem var. Olayı anlatmak gerekirse Sisteme 2 veya 5 rune veriririz ve sistem bize rasgele bir rune verir. Yani örneğin 2 tane 205 Ip lık rune koyarsınız ve şanslıysanız oyun size 2500 Ip lık bir rune verir. Yinede çok kullanmanızı önermem.



Masteries sistemi size oyun içi ek özellikler verir. MMORPG tarzı oyunlardaki Yetenek ağacı sistemine benzer. Her level 1 puan alırsınız ve burada en üstten başlayarak puan verir ve yeni özelliklerler açarsınız. Offense, Defense ve Utility olmak üzere 3 bölüm vardır. Offense bölümünde saldırı ağırlıklı özellikler, Defense bölümünde defans Utility bölümünde ise size yararlı(örneğin daha hızlı level atlamanıza yarayacak olan) özellikler verir. En güzel özellik en aşağıdadır ve onu açabilmek için o bölüme en az 20 puan vermiş olmanız gerekir.




Spellerin diğer iki özellikten farkı savaş esnasında size aktif özellik vermesi. Yani savaş esnasından belli bir süreliğine koşma hızınızı artırabilir. Yada ölmek üzereyken kendinize sağlık basabilirsiniz. Spellerimizi oyuna başlamadan hemen önce seçeriz. Yaklaşık 16 farklı spell vardır, biz ise bir oyunca yalnızca önceden seçtiğimiz 2 tanesini kullanabiliriz.
Şimdi hepsini tek tek anlatalım.

Barrier: Sizi 4 saniyeliğine 125-550 arası(Karakter levelinize göre değişiyor) bir hasardan koruyan bir kalkan oluşturur. Sadece Custom gamelerde kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekmektedir.

Exhaust: Üzerinde kullandığınız düşman karakterin 2,5 saniye boyunca koşma hızını %40 düşürür. Ayrıca saldırı hasarını %70, eşya ve yetenek hasarını ise %35 düşürür. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Garrison: Kendi kulenizin dolma hızını ve saldırı hızını 8 saniyeliğine artırır. Düşman kulenin ise saldırı hasarını 8 saniye boyunca %80 oranında düşürür. Sadece Domion'da kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Ghost: 10 saniye boyunca ünite bloğunu ortadan kaldırır ve koşma hızınızı %27 artırır. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Heal: 100-525 arasında bir değerde(Karakter levelinize göre değişiyor) sağlık verir. Etrafınızdaki dost karakterlere ise %50 azaltılmış olarak sağlık verir. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Revive: Ölüyken kullanmanız durumunda anında tekrar doğarsınız. Ayrıca maksimumu sağlığınızı 2 dakikalığına 220-560 oranında artırır(karakter levelinize göre değişiyor). Classic ve Dominion'da kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Smite: Düşman minion veya pete 445-870 arasında(Karakter levelinize göre değişiyor) bir değerde True dmg verir. Classic ve Dominion'da kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Surge: 12 saniyeliğine karakterinizin saldırı hızını %35 Yetenek gücünü ise 10-78 arasında(Karakter levelinize göre değişiyor) bir değerde artırır. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Teleport: İşaretlediğiniz dost minion, turret veya wardın yanına 4 saniye gecikmeli bir şekilde ışınlanırsanız. Sadece Classic oyunlar kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 1 olması gerekir.

Cleanse: Üzerinizdeki tüm Disable ve debuffleri kaldırır. Ayrıca kullandıktan sonraki 3 saniye boyunca alacağınız debuff ve disableların üzerinizde kalma süresi %65 azalır. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 2 olması gerekir.
Clarity: 190-700 arasında bir değerde(Karakter levelinize göre değişiyor) mana verir. Etrafınızdaki dost karakterlere ise %50 azaltılmış olarak mana verir. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 6 olması gerekir.

İgnite: Düşman hedefe kullananız durumunda 5 saniye içinde 70-410 arasında(Karakter levelinize göre değişiyor) bir değerde True dmg alır. Ayrıca bu süre içinde heal efectlerinden %50 az etkilenir. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 7 olması gerekir.

Promote: Yakınınızdaki Siege Minionun özelliklerini artırır. Classic ve Dominion'da kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 8 olması gerekir.

Clairvoyance: İşaretlediğiniz alanı ve küçük çaptaki etrafını 4 saniye boyunca gösterir. Classic ve Dominion'da kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 10 olması gerekir.

Flash: Farenizin olduğu yere(kısa menzilde) ışınlanır. Her oyunda kullanılabilir. Summoner levelinizin en az 12 olması gerekir.

 

Birazda maçlara başlamadan önceki ekranda neler varmış onlardan bahsedelim.

Hangi tür oyuna girerseniz girin karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Karışık görünüyor olabilir, gözünüz korkmasın hepsini açıklayacağım. 


Ekranın tam ortasındaki suratlar karakterlerimiz oluyor. Oyuna yeni başladıysanız sizde bu kadar kabalalık değillerdir, üzülmeyin zamanla hepsini toplarsınız. Siz elinizdeki 10 karakteri çözmeye çalışın. Hatırlarsanız daha önce bahsetmiştim oyun bize her hafta 10 farklı karakter veriyor diye. İşte o karakterler bu ekranda sol üstünde ünlem olan karakterler. Sizde zaten varsa ve ücretsiz olmuşsa yine ünlem oluyor sol üstünde. Eğer böyle birşeyler karşılaşırsanız telaşlanmayın karakteriniz haftaya gitmiycek, sadece ünlem gidiyor. Neyde dediğim gibi bu karakterlerimiz arasından dilediğimiz bir tanesini seçebiliriz.(Eğer draft pick ise banlanan yada zaten seçilmiş olan karakteri seçemiyoruz. Sol ve sağ alttan banlanan karakterleri görebilirsiniz.)

Karakterimizi seçtikten sonra sıra geldi ayarlamaları yapmaya. Daha önce açıklamış olduğum masteries, runes ve spells özelliklerimizi buradan ayarlıyoruz.(Aslında runelarımızı daha önceden belirleyip sayfaya yerleştiriyoruz. Burada ise hangi sayfayı seçeceğimize karar veriyoruz.) 


Dediğim gibi rune sayfamızı buradan seçiyoruz. Mouse imlecimizi sayfa isminin üzerinde tutarsak bilgileri görebiliriz. Oyun bize 2 rune sayfası veriyor. Eğer daha fazla rune sayfası isterseniz IP yada RP ile mağazadan alabilirsiniz.


Runelarda tamam olduğuna göre sıra geldi masterieslere. Yukarıda masteriesleri anlatırken tablosunu vermiştim zaten. O tabloya karakterimize ve karakterimizin ihtiyacı olabileceği özelliklere göre puan dağıtımı yapıyoruz. Eğer bu ekranda puan dağıtımı yapıp vakit kaybetmek istemiyorsanız profilinizden masteries bölümüne giderek, bu ekranda anında seçebileceğiniz masteries sayfaları yapabilirsiniz. Oyun bu konuda herhangi bir kısıtlama getirmedi. Yani istediğiniz kadar masteries sayfası hazırlayabilirsiniz.(Resimde arkadaki ekranın değiştiğinin farkındayım, nedenini birazdan açıklayacağım)


Son özelliğimiz Spells. Bunlara masteries ve runelarımızı ayarladığımız bölümün tam yanında bulabilirsiniz. Choose Both butonuna tıklayarak yukarıdaki gibi bize sunduğu seçenekler arasından dilediğimiz 2 tanesini seçiyoruz.(Tabiki yeterli Summoner leveliniz olması gerekiyor) Arka arkaya 2 kere seçeceksiniz. İlk seçtiğiniz ilk sırada ikinci seçtiğiniz ikinci sırada olucak. Eğer isterseniz Choose Both butonu yerine direk spellin üstüne tıklayıp sadece onu değiştirebilirsiniz.

Şimdi sıra geldi zaman sayacını açıklamaya. 


Tabiki tüm bunları belirli bir zaman içerisinde yapıyoruz. Burada zaman sınırlaması 2 aşamalı. Nasıl 2 aşamalı hemen açıklıyorum.
İlk aşamada oyun size draft modda iseniz 40, blind modda iseniz 90 saniye veriyor. Karakterimizi sadece bu süre içinde seçiyoruz. Eğer bu süre içinde karakterimizi seçmezsek, oyun elimizdeki karakterler arasında rasgele bir tanesini bize veriyor. Eğer bir karakteri seçmiş ve lock in butonuna basmamışsak isteğimize göre karakteri bu süre içerisinde değiştirebiliyoruz. Hazır bahsi geçmişken nedir bu Lock in butonu onuda söyleyeyim. Lock in butonu karakterinizi kitlemenizi sağlar, eğer karakterinizi seçmiş ve daha fazla beklemek istemiyorsanız Lock in butonuna basıyoruz. Oyundaki tüm oyuncular Lock in butonuna bastığında ise sayaç geri sayımı bitiriyor ve 2. aşamaya geçiyor.


2. aşamada sayaç bu şekilde görünüyor. 2. aşamada oyun size Draft modda iseniz 30, Blind modda iseniz 10 saniye veriyor. Sadece 2. aşamadayken skin ayarlamasını yapabiliyoruz.(Runes, masteries ve spellleri istediğimiz aşamada ayarlayabiliriz o yüzden onlardan bahsetmedim)
Buradaki sayım bittiğinde herşey kilitleniyor ve oyun başlıyor.(Daha doğrusu yükleme ekranı geliyor.)



Skin konusunda açıklanacak pek birşey yok aslında. Daha önce bahsettiğim gibi oyun içindeki ve yükleme ekranındaki görüntümüz değişiyor sadece. Oyuna hangi skin ile oynayacağımızı buradan seçiyoruz. Eğer skininiz yoksa hepsi locked görünür, üstünde dursanız bile orjinal halinizle oyunu oynarsınız. Skini açabilmeniz için mağazadan RP ile almanız gerekiyor. (Birde oyunun ücretsiz olarak verdiği skinler var. Youtube ve Facebook yoluyla 2 skin veriyordu diye hatırlıyorum. Ufak bir araştırmayla onlar hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.) 




Rehberimiz burda sona eriyor. Tamamen el emeğidir. Yorumlarınız doğrultusunda rehberi devam ettirebilir, ayrıntılar ekleyebilirim. İmla hatalarım yada teknik yanlışlıklar yaptıysam belirtmeniz halinde düzelteceğim. Son olarak bu kadar şeyi okuduğunuz için çok teşekkür ederim.